ponedeljek, 11. april 2011

Zvezki idej


Zadnji konec tedna sem napolnila peti zvezek idej za poli, če štejem še enega tankega, ki sem ga lani celega popisala v Franciji, pa je to že šesti.

Prvič sem za to slišala pri Lisi Pavelki, pa ne vem, ali na njeni spletni strani ali v knjigi. Gre za to, da zapišemo ideje za nakit ali druge izdelke takoj, ko se porajajo, sicer se lahko izgubijo.

Bilo mi je tako všeč, da sem takoj izbrala zvezek in zapisala vse, kar mi je padlo v glavo. Če ga nisem imela s seboj, sem ključne besede pisala na lističe, račune ali na roko. Kasneje sem vse prenesla v zvezek, pogosto leže tik pred spanjem. Ni potrebno poudarjati, da je ideja vedno nakracana na hitro, tudi skica, če že je, je narejena s kemikom in zelo zelo velikokrat ne znam prebrati, kaj sem dopisala v kak kotiček ali pa se ne spomnim več, kaj sem mislila, ko sem neko besedo skracala na listek.

Kadar intenzivno ustvarjam (kar se ni zgodilo že več kot leto), prelistam zvezek ali pa poiščem samo določen zapis. Izdelki nastajajo hitreje, vseeno pa ne čisto tako, kot piše.

Šesti zvezek, ki ga začenjam, je drugačen zato, ker sem si privoščila pravo "knjigo", ki mi je bila všeč in kjer nisem najprej pogledala na ceno.

Da ne bo pomote - to so samo poli zvezki. Obstaja pa še en za recepte mešanja poli barv (vse preprazen, ker največkrat še vedno rečem - ah, saj bom vedela, kako sem to zmešala - ja pa ja), eden za perlanje, eden za čestitkanje, eden za scrapbooking in mini albume ter tehnični zvezek, kamor zapisujem vse, kar izdelam, z nekaterimi ključnimi podatki o izdelkih, če bi jih še kdaj hotela približno ponoviti. Posebej ta zadnji se je že večkrat izkazal kot neprecenljiv, čeprav se vedno zdim sama sebi neumna, ko ga pišem.

Do te množice sem prišla postopno - od prvega začetnega, ko me je zanimal samo Fimo. Mogoče se zdi zmedeno ali pretirano, a se čedalje bolje znajdem in sem zadovoljna. Krepko pa šepa zadnji, bistveni del - ustvarjanje. Življenje se neprestano vriva vmes, meseci bežijo in če me nekoč napade ustvarjalna blokada, lahko delam še doooolgo samo na podlagi zapisanih idej.

Meni najljubši izdelki pa so vseeno nastali popolnoma brez skic in zapisov, ko sem na mizi zagledala par naključnih barv in se mi je podoba izdelka kar pripeljala pred oči. In to v hipu, ko sem hotela delati nekaj popolnoma drugega in drugačnega. Taki izdelki so seveda nastali v rekordnem času - so pa tudi rekordno redki.

Lepo pomlad,

Kristina

PS Moji oranžni tulipani so letos prekrasni.

7 komentarjev:

Vladuška pravi ...

Ja, tudi sama se redno posložujem skiciranja in zato vlačim svojo beležko skoz s seboj. Imam samo eno, ker že ta je dovolj težka :). Kot praviš, tako ničesar ne pozabiš in še za nazaj lahko pogledaš in imap idejo na dlani.

K pravi ...

Saj poznaš tisti starodavni slogan: Pametni pišejo! Tile tvoji zvezki bodo zagotovo neprecenljivi. Meni se še vedno stvari nekako valjajo po post-it in podobnih listkih. Bad Kitty :D

Hali pravi ...

U ja zmeraj rečem , d abom imela zvezke..pa potem vse pristane na listkih :-) Kolikokrat mi ej bilo žal? Raje ne razmišljam. Tulipani so prekrasni - moje barve :-)

Maja pravi ...

Nekaj sem jih imela srečo videti!! Res so prave zakladnice in meni osebno je nekaj najlepšega listati po njih, kadar imam blokado in sanjati...

zabica67 pravi ...

Uf, koliko idej mora to biti! Tudi sama imam to navado. Narišem vedno črno, potem pa zraven nalepim kakšen izrezek v zanimivi barvni kombinaciji. Samo vzet si čas in realizirat, ne?
Tulpike pa imaš krasne. Moje niso preživele masovnega tacanja in prekopavanja, ko smo delali novo ograjo. Moram nasadit nove. Brez tulpik ni prave pomladi!

Sara pravi ...

Pametno je zapisati vsako idejo, ki se poraja po glavi, ker potem lahko kar hitro uide. Glede na to, da si napolnila že šest zvezkov, kar kipiš od idej, kar je super razvidno na tvojem blogcu. Pa lepo ustvarjaj še naprej:)

ma-mi pravi ...

Tudi jaz redno skiciram oz. zapisujem, kar se mi porodi tako, mimogrede. En zvezek imam na nočni omarici (tjakaj največkrat zapisujem) in enega imam v delovnem kabinetu. Priznam pa, da redko pokukam vanju, saj čas za tiste zamisli še ni prišel. Tehnike in drugo pa shranjujem kar v računalnik in na blog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...